Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Municipio_de_Villard_(Dakota_del_Norte) Union_del_Centro_Democrático_(España) Ilkhanato Trichobrotica_flavipes Turugi Iglesia_Matriz_de_Nuestra_Senora_de_la_Concepción_(Agaete) Ucel Fráguas_(Rio_Maior) Fuente_(tipografía) Giovanni_Federico Galium_cynanchicum Germán_Astete Revolucion_Sandinista Roland_Garros_1947 Girodias Municipio_de_Harrison_(condado_de_Henry,_Indiana) Rock_andalu Gastón_von_dem_Bussche SS-VT Igualeja S._C._de_Bariloche UltraSPARC_T1 Geranium_sylvaticum_f_purpureum Rotundabaloghia_ukoguruensis Rolf_Graf Utoeya Rhogeessa_alleni Indemnizacion_por_anos_de_servicio_(Chile) UE_Lleida Turrialba Municipio_de_Clarion Roche_la-Moliere Gigantatypus Game_Developer Urotsukidoji_La_leyenda_del_senor_del_mal Rosières-en-Haye Ronco_sopra_ascona Iglesia_de_la_Merced_(Salta) Unidad_de_Italia Glandiloba Unibail-Rodamco Municipio_de_Sandcreek_(condado_de_Decatur,_Indiana) Tryonia_ericae VI_Copa_Mundial_de_Fútbol Requiao Musculus_abductor_digiti_minimi_manus Trifolium_caespitosum Trepatroncos_piquirrecto Fucking_Åmal Trevillach Ruta_CH_26 Fredrik_Bajer Gardes_le_Pontaroux Gao_Xingjian Ultraderecha_(cancion)

html map