Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pseudaenidea_limbata Gorrión_montes_de_los_Yariguíes Rafael_Tomas_Menendez_de_Luarca_y_Queipo_de_Llano Prefectura_autónoma_hui_de_Changji Manuel_Pablo_Garcia Luis_Álamos_Luque Mercedes_Benz_OH Psammomoya Martín_del_Palacio Ranua Psicofonia_(sencillo) Micropogonias_furnieri Profesion_peligro Martillo_(hueso) Premio_José_Donoso Línea_Chinchilla_-_Cartagena Raimundo_Garcia Malqata Metal_Machine_Music Principado_de_Vladimir_Súzdal Merchantville_(Nueva_Jersey) Protoconversacion Malthodes_rydhi Los_Testigos_de_Jehová Gonzalo_Pineiro_García-Lago Los_amores_imaginarios Matanza_del_18_de_marzo Proyecto_de_Inversion Lockheed_Hércules_C-130 Líneas_Germinal_y_Somática Madero_de_Indias R-4_(cohete) Macrotomoderus_hirtus Max_Pirkis Mesembryanthemum_floribundum Radiotelevisión_española Gran_Cunado Masters_de_Roma_1985 Grancey_sur_Ource Matrona Provincia_de_Västra_Götaland Péter_Erdő Martínez_Palomar Megaleruca_sericea Manuel_Cuyàs Luchador_de_Coñaripe Lonchura_malabarica Mesa_de_los_ricos Provincia_de_Arcángel Gorriones_de_la_catedral_de_Ratisbona Manuel_Granell Pregunta_compleja Próxima_parada Ramon_Díaz Psittacula_eupatria

html map