Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Edin_Bavčić Dei_Filius Coordinacion_Ecológica_Área_Metropolitana_Sociedad_del_Estado Dommartin-Dampierre Código_ATC_L Dopaje_(semiconductores) Dana_Zatopková Diabrotica_graminea Crassulaceae Edades_de_las_Lámparas Desoxinucleotido Deinotherium Edificio_Union_Bank_of_California Cultura_de_Sintashta Alejandro_Volta Dioctis_vernum Dwomo División_Intermedia Dance_Dance_Revolution_3rd_MIX Cracks Diccionario_geográfico_estadistico-histórico_de_Espana_y_sus_posesiones_de_Ultramar Declaracion_de_Filadelfia Cómic_antibelicista Copa_Americana Demasiado_ego Alpha_Capricorni Dejame_Entrar Amir_Khusrow Dianthus_gallicus Diary_of_a_Camper Edgardo_Codesal_Mendez Dianella_cubensis Cordyline_cheesemanii Convento_de_San_Marcos_de_Florencia Darío_Echandía Die_Spinne Alfredo_Boné_Pueyo Alejo_Capelo Crosville_la-Vieille Crostoli Edición_(cine) Economia_de_Paises_Bajos Ducado_de_Elizondo Edgar_Plascencia Cuatro_grandes_novelas_de_la_literatura_clasica_china Duggingen Dinastia_macedónica Covisint Diosa_Ganga Copa_Mundial_de_Futbol_Sub_20_2001 Democratas_liberales Cumberland_City_(Tennessee) Dispépticas Alfa_Ceti Dennery,_Santa_Lucía

html map