Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Bottles_(Banjo_Kazooie) Casaletto_Vaprio Bouxières_aux_Bois Beatriz_Valdés Casimiro_Sainz_Saiz Castillo_de_Esponellá British_Virgin_Islands_Football_Association Cervon Categoria_de_espacios_metricos Breve_historia_de_la_quimica Bear_Creek_Village Basílica Breza_colorá Beurnevesin Casandra CGE Carcamusa Cacosternum Central_de_Reunión_de_Inteligencia_Militar Cartoon_Network_Latinoamérica Cantón_Sucre Calliphlox_amethystina Café_Guarany Briansk Carthage_(Nueva_York) Bletilla Binter_canarias Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1936 Benjumea Butte_(Montana) Casa_de_las_sirenas Campeonato_mundial_de_badminton_de_1983 Bioestratinomia Belgorod_Kievski Castrogeriz Base_aérea_de_moron Baltiyul Big_Bang_(banda) Barca_d’Alva Ceremonia_del_té_japonesa Carburo_cementado Biología_estructural Barbus_lukindae Batalla_de_Moclin_de_1280 Camara_de_los_Representantes Centro_Cívico_Constitución_Culiacán Cantavieja Blas_Molina Bunker_de_Berlin Campanula_rotundifolia_var._dilecta Base_Rússkaya Batalla_de_volkhov Beattie_(Kansas) Cantora Campaña_de_Guayana_(1811_1812)

html map