Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Canal_10_Andalucía Celtis_ehrenbergiana Caracas,_las_2_Caras_de_la_Vida Bunny_Tsukino Casa_en_muuratsalo Catedral_de_Cartagena_de_Indias Bergantín_Aránzazu Baldomero_fernandez_ladreda Cact._Succ._J._(Los_Angeles) Bonifacio_Ferrer Campeonato_Europeo_de_Halterofilia_de_2014 Cascada_Barskoon Centro_de_Física_Aplicada_y_Tecnología_Avanzada Black_Snake_Moan Cena_en_casa_de_Leví Basílica_de_santa_engracia Barraza C.L.Hitchc. Bassline_house Bernesga_de_Abajo Carlos_Andrés_Quinonez Benquerencia_(Caceres) Brigada_cola Beccariola_laeta Carasio Budhni CS_Camelopardalis Barbara_Payton Bateria_inercial Calofiláceas Beaverton_(Míchigan) Castlewood_(Virginia) C.I._Scofield Centrosema Blechnum_nigrosquamatum Björk_guðmundsdóttir_&_trió_guðmundar_ingólfssonar Casa_de_las_sirenas Calycina_tarsalis Borregos_salvajes Bois_les_Pargny Chaiten_(ciudad) Años_270_a._C. Bateca Cemitério_do_Morumbi Blow_Out Barbiana Banco_Popular Buffer_de_datos Campaña_del_Rosellon_(1503) Belorado Cardo_bajo Bomba_yucateca Burgeonia_collaris Batalla_de_la_albarrada Callostylis

html map