Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Celgas Basarab_Ţepeluş_cel_Tanar Cerences Carville_la-Folletière Buffer_(química) BGA C.C.S. Butan_1_ol Bligny_(Marne) Campeonato_de_chile_de_ajedrez Campaña_de_África_Oriental Biblidini Batman:_Año_Dos Años_930_a.C. Campanula_desertorum Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1966 Capacidad_portante Año_579 Caserio_Arandonogoiti Blanco_de_restriccion Batalla_de_teruel Blas_Cabrera_y_Felipe Brahmanas_(sacerdotes) Bulletin_de_l’Académie_Internationale_de_Géographie_Botanique Cecropia Cereus_ridleii Cecropia_adenopus Biomarina Bérou_la_Mulotiere Bígaro Brieulles_sur_Bar Bradley_Beach_(Nueva_Jersey) Campeonato_de_Francia_Formula_Renault_2000 Borough_(Connecticut) Bel_Air_(Los_Angeles) Baron-sur-Odon Brahmana_(casta_hindu) Caracteristica_de_Euler_Poincaré Campana_JM Carlos_Cuadra Bongó Belly_Full_of_Turkey Bailando_por_un_sueño_reyes_de_la_pista_(Peru) California_High_Speed_Rail Benton_(Maine) Canal_Beagle Bayern_de_Münich Cerro_Tres_Candu Candy_Cantaloupes BEST_~first_things~ Bielo_Polie Catalogo_de_obras_de_Falla Bogdan_Ionuţ_Lobonţ Capitulacion_de_conquista Bloguera

html map