Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Cedar_(condado_de_Nance,_Nebraska) Rukavina Río_Or Galerías_de_La_Coruña George_von_Békésy Fundacion_Europea_de_Educación_Ambiental Río_Anseba Urdatx-Santa-Grazi Ultimate_Nick_Fury Ines_Estévez Iglesia_de_la_Nativitat_de_la_Mare_de_Deu_de_Durro Ustase Rivalidad_entre_Aucas_y_Liga_de_Quito Ieshiva SDPAN Iglesia_de_la_Compania_de_Maria_(Tudela) Municipio_de_Palermo Gaulanitide Richard_Allen_York Ruta_del_toro Fuerzas_Fundamentales René_Borderes Iglesia_evangelica_de_Marin USS_Albany Municipio_de_Greely_(Dakota_del_Norte) Galago_(genero) Infecciones_por_Hantavirus Municipio_de_Oran_(condado_de_Logan,_Illinois) Municipio_de_Brushcreek_(condado_de_Highland,_Ohio) Treves_(Rodano) Ruta_Estatal_de_California_110 Geranium_robertianum_var._tenuisectum Rioturbio Museo_Historico_Provincial_Marques_de_Sobremonte Rio_Buraleo Imperio_Colonial_Aleman Universidad_de_Constanza Revista_Espacio Rio_Bani Iglesia_de_Nuestra_Señora_del_Sufragio_de_Medellín Municipio_de_Hammond Municipio_de_Groveland_(condado_de_Spink,_Dakota_del_Sur) Reyes_Catolicos Río_Quizer Fútbol_en_Venezuela Retama Gobernantes_de_Burundi Unidad_Nacional_de_la_Esperanza Geza_príncipe_real_hungaro Iniciativa_(Universidad_de_Costa_Rica) Tutankhamón Revolución_de_1934 Municipio_de_Benton_(condado_de_Knox,_Misuri) SIEX Unión_Internacional_de_Magistrados

html map