Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

CenterPoint_Energy_Plaza Bradley_(Maine) Canón_Anti-Tanque_Tipo_1 Bartolome_Colon Capitan_Britania_(serie_animada) Centaurea_calcitrapa Campeonato_Descentralizado_1976 Calochortus_pulchellus_var_maculosus Bosc_Hyons Bielsko-biała Carex_tenuissima Barrio_universitario_(buenos_aires) Catherine_Naglestad BZV Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montaña_de_2005 Bacteroideta Caló BoCoCa Celulas_germinales Catedral_de_Roda_de_Isabena Buada Baloncesto_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Berlín_1936 C.O.Azevedo Bershka Campanula_linifolia_var._rohlii Canton_de_Montastruc-la-Conseillère Biblia_hebraica Canton_de_Narbonne_Est Banobárez_(Salamanca) Carlos_Juarez Castillo_de_Saissac BI_(informatica) Batalla_del_Vesubio_(339_adC) Caja_de_Ahorros_de_Zaragoza_Aragon_y_La_Rioja Batalla_de_Barbula CdO Buphonida_piceolimbata Carmen_Jodra_Davo Buxières_sous-les-Côtes Catedral_de_Trondheim Bandera_de_Alemania_del_Este Benigno_ángel_quevedo_gil Año_266 Cesar_Cáceres_Canete Besarión_Belinski Campeonato_Sudamericano_Sub-17_de_1997 Año_1775 Catedral_de_San_Idelfonso_de_Yucatan Changaimina Central_(Utah) Cariofilaceas Bruno_Hamm Chantico Bermejo_(rio,_Argentina) Capítulos_de_¿Por_que_a_mí?

html map