Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bloguera Calzone Centenario_del_inicio_de_la_Revolucion_Mexicana Body_language Batalla_de_Hormizdagán Calendario_patafisico Boulogne-sur-Helpe Beatriz_de_Castilla_(desambiguacion) Bajo_Pichanaqui Bignonia_chrysantha Brisletera Bandera_de_Coaña Cayo_samana British_Summer_Time Binutils Cerastium_ambiguum Cadillac_ELR Balsa_del_Ojo_del_Fraile Beltran_cortés_carvajal Año_1883 Challenger_de_Como_2013 Brickell Ceiba_caribaea Cazaza Batrachium_gilibertii Caballo_Árabe Brutalidad_policíaca Bombardeo_de_Belgrado_(1944) Castillo_Suarez Bandera_de_Teverga Bunocephalus_colombianus Bateau_mouche Cantando_por_un_Sueno Bouquiniste Cadena_Ser Castillo_de_santa_pola Chaetoderma Cereza_de_Sierra_Nevada Baldwinville_(Massachusetts) Bacilo_de_Ducrey Bernardino_Bilbao_Beyner Búsqueda_frenética Barrera_de_los_10_segundos Basílica_de_santa_maría_de_los_ángeles Cepillo_sacapelos Brillar Barboncito Bárcena_de_Carriedo C._D._R._Quarteirense Blizzard_of_Ozz C.Troll Butenona Carlos_del_Cerro Brandi_Lyons Boros

html map