Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Boca_de_rio Caldillos Caso_Mabo_contra_Queensland_(No_2) Bagepalli Caza_Pesca_Naturaleza,_Tradiciones CLISP Año_1704 Buenos_Días,_Perú Bas-lieu B'aakal Blair_Allen_Rasmussen Brother Castillo_de_highclere Benjui_de_Sumatra Bokkeveldia Bases_antárticas_de_Chile Barcelona_world_race Carl_Lowig Bahaba_polykladiskos Catano Bognera_recondita Baiona_(España) Belinda_(álbum_de_Belinda) Beekman Bharadvash Calluella_brooksii Black_Metal_Kommando_Gas_Chamber Bard_lès-Epoisses Calle_Hamra Bullet_to_the_Head Berberis_vulgaris_L._subsp._vulgaris Centro_Ítalo_Fútbol_Club Bahía_Solano_(Mútiz) Bandadrápa Chamaesyce_peplis Cephalanthera_cucullata_subsp._floribunda Camilla_Läckberg Chaotic Brahma-samhita Cariniana_ianeirensis Años_160_a.C. Carl_Jensen Baños_arabes_de_Hernando_de_Zafra Catedral_de_Angulema Azul_de_Berlín Caldo_de_murgazo Años_350_a.C. Bares_Extremadamente_Notables Bishop's_Castle Baldomero_Galofre Chalin_Cámara Canon_Rock_(canción) Baronius Beaugies-sous-Bois Cecilia_Navia

html map