Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Farfalle, Farfalline, Farfalloni

Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Francisco_Cea Estacion_de_Port-Royal Escuela_clásica Elecciones_generales_del_Peru_de_1995 Epicauta_prosopidi Expulsión_de_los_jesuitas_de_España Epapterus Estación_de_Conflans-Fin-d'Oise Erich_Lowenhardt Estación_de_Malaga-Renfe_(Cercanías_Malaga) Fragata_Almirante_Cochrane_FF-05 Esquí_alpino_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Garmisch_Partenkirchen_1936 Evangelios_de_Egmond Federación_Nacional_de_Ajedrez_de_México Elección_Papal_de_1769 Estilo_flamenco Eyüp Festival_de_teatro_villa_de_Mijas Feria_de_San_Mateo_(Logroño) Esternocleidohioideo Epoca_isabelina Estrecho_de_dease Encomienda_(explotación) Escudo_del_Amazonas_(Colombia) Estación_del_Vendrell El_Blog_de_la_Fena_(álbum) EuropaPress Estipite_(botanica) Elecciones_Generales_de_1994_en_Uruguay Evelyna_capitata Figulus_boninensis El_hombre_que_sabia_demasiado_poco El_expediente_H. Encibar Ensamblaje_supramolecular Espadaña_(arquitectura) Formula_de_Leibniz_para_el_calculo_de_π Eugene_Jansson Formula_de_d´Alembert Energía_aprovechable El_esclavo_del_demonio Fire_Jelly Facultad_de_Matematicas_(ULL) Fc_girondins_de_burdeos Eusebio_Subero Floruga Episodios_de_Kyle_XY Eotaiwania_fushunensis Familia_Lamuno El_espiritu_del_vino Firma_espectral El_Blog_de_la_Fena_(album) FC_Dustlik El_otro_futbol Estacion_Bahia_Blanca

html map