Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monguis Anorexia_nerviosa_inversa Gynandropsis_triphylla Modo_de_produccion_feudal Montferrer_i_Castellbo_(Lérida) Humorismo_manchego Minuteflag Ibrahim_Pachá Atrapamoscas_real_amazónico Anillo_noetheriano Asociacion_Olimpica_Britanica Monopolista Avenida_vélez_sarsfield Asunción_(nombre) I_believe_(cancion_de_Bon_Jovi) Harleysville Antonio_Sempere Moríñigo_(Salamanca) Harbor_City Auchenipterichthys_longimanus Andrea_Guardini Grisín Mothership_Connection Mujeres_que_trabajan Asclepias_procera Grotowski Austral._J._Bot. Asellus_Australis Montpeyroux_(Herault) Anfiteatro_municipal_humberto_de_nito Area_metropolitana_de_Green_Bay Ministerio_de_Medio_Ambiente_de_España Monterita_cejirrufa Arviela Associazione_Calcio_Venezia Misión_a_Marte Mukubird Apegia Hipoxia_Intermitente Atlequizayan Grisy_les-Platres Monte_criollo Artaquitón Aviación_Naval_Brasileña Art_Williams Gualan Montgérain Hemiciclo_de_la_Rotonda Mozart_y_beethoven Guillermo_Wiedemann Montañas_Stanovoi Anagyrus Guisantes Molino_de_Dehesa_de_Cuéllar Idioma_kwanyama

html map