Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Bouvaincourt_sur-Bresle Centaurea_rigidula Blissinae Benjamín_Rivera_(actor) Bartolomé_martínez_menacho Carex_nigra_var._chlorogona Cerclaje_cervical Barrio_jorge_hernandez Chandra_Bhaga Blodgett_Mills_(Nueva_York) Calabón Año_464_adC Cantar_de_Mio_Cid Cardenal_Bessarion Castelnau-d'Angles Cachaça Carex_laciniata Base_operativa Barrunte Broken/K._O. Bulevar_Propios Beaumont-en-Diois Carlos_Burundarena Cañón_del_Sil Calles_47_y_50-Rockefeller_Center_(línea_de_la_6ª_Avenida) Calochortus_maweanus_var._roseus Cantón_de_Biarriz_Est Año_1161 Bü_131 Camilo_Pino_La_Corte Batalla_del_Monte_Scorobas Celta_B C_234_(Cataluna) CS_El_Greco Batalla_de_Concord Canal_Sur_2 Bespin Barming Cartamo_marino Bernice_Mosby Brāhmaná Boisset_Saint-Priest Better_Dig_Two Basket_Club_Ferrara Baraterio Barracas_Bolivar Cantón_Pastaza Castillo_de_Saumur Bernardo_de_cluny Casta_bráhmana Bibost Carex_camptotropa Bagua_(perú) Bajo_el_glaciar Campeonato_de_Fútbol_Playa_de_Concacaf_de_2010

html map