Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ciencia_de_los_materiales Woehleria_serpyllifolia Vimenor_Club_de_Futbol Club_Universitario_Buenos_Aires Xestospongia_testudinaria Valle_Medio_del_Lozoya Agente_de_recubrimiento Wayne_Hennessey Yuri_Artsutanov APG-63_/_APG-70 Cockpit_Theatre Chenin_blanc Villa_Epumer Wikipedia_en_lituano Xerocopiar Adenacanthus Vuelta_Ciclista_del_Paraguay_2010 Wazo Aerangis_albido_rubra Welfenpudding Abelardo_Arias Viñon_(Cantabria) Ciclismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Angeles_1932 Aguirre_(Metrobus) Alda Condado_de_Riverside_(California) Albert_Francois_Cevert_Goldenberg Club_Deportes_Cerro_Navia Viewdata Colina_Vaticana Achenar Cnn_com Villamayor_de_Santiago Aingdaing Albigny-sur-Saône Abadia_de_santa_juliana Al-laqant Vympel_R_33 Alberto_Flamarique Condado_de_Mason Aglomerado_flexible Acceso_a_Barcelona_desde_Autopista_AP_7 Akira_Kushida Chenopodium_ccoyto Chiura Comisión_para_la_Medalla_Belisario_Domínguez_del_Senado_de_Mexico Vivienne_Barry Colonia_Tepeyac_Insurgentes Vila_Cova_a_Coelheira_(Vila_Nova_de_Paiva) Chenopodium_roseum Vicia_articulata Aero_Ae_270 Coahuayutla_de_Jose_María_Izazaga Club_Atlético_San_Lorenzo_de_Mar_del_Plata Victor_Andres_Belaunde

html map