Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Biocron_(Hipótesis) Centro_de_Lanzamiento_de_Barrera_del_Infierno Casio_PV-100 Balj_ibn_Bishr Broadacre_City Boresse_et-Martron Bercheres_Saint-Germain CSS_Florida_(1862) Batalla_de_Bárbula Batalla_de_Bomboná Challenger_de_Samarcanda_2013 Babesia Camino_(navegador) Chamaedorea_fusca Basilica_de_Nuestra_Senora_de_Aranzazu Baranain_/_Barañáin Caliclés Branta_canadiensis Boulevard_Puerto_Aéreo_(estacion) Bless_the_Child_(canción) Batalla_de_los_campos_de_celebrant Burbank_(desambiguación) Boca_Juniors_de_Cali Blanca_Suarez Cañon_Automático_Tipo_99_20_mm Cero Casa_del_Cordon_(Valdecanas) Barleria_ciliata Buenavista_de_Agusán Carl_Ludwig_von_Hablitz Bill_Ebben Carnaval_Chicharrero Canto_de_pájaros Bartolomé_D._Gallardo Castillo_de_Zahara_de_los_Atunes Bartolome_Alcázar CPSC Barbarossa Campylorhynchus_griseus Cantar_de_mío_Cid Bersi_Skáldtorfuson Campeonato_de_la_División_I_de_Baloncesto_Masculino_de_la_NCAA Cappelle_la-Grande Categorias_inferiores_seleccion_de_fútbol_de_España Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_1908 Catedral_de_Kazan_de_Moscu Chamaeriphes_ventricosa Beaumont_du_gatinais Biblioteca_Pública_de_Seattle Borregos_Salvajes_Campus_Toluca Cafe_Quijano Bujía Catedral_de_Santa_María_la_Real_de_Pamplona Celestino_del_Piélago_y_Fernandez_de_Castro Casa_Raddatz

html map