Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Montañas_de_Phu_Phan André_Labarrère Grupo_de_los_13 Analfabetismo_funcional Morelos_I Grupo_pirenaico-mozárabe Hospital_de_San_Lazaro_(Soria) Anvil_(Scimitar) Hirsch_Apfelbaum Mucho_ruido_y_pocas_nueces_(pelicula) Mitología_nazca Huerto_de_los_Olivos Mina_de_la_Valenciana Hacı_Bektas-ı_Veli Hauptsurmfuhrer Guillermo_Pio_White Municipal Monterégie Historia_de_una_noche_de_niebla Hyperolius_ornatus I_need_you Morieres_les_Avignon Hibiscus_friesii Arancino Hornungia_(Liliaceae) Arteria_del_ángulo_esplenico Historia_del_Perú Artemisia_spinescens Hancock_(desambiguacion) Anunciado_en_television Aromática Guerra_Civil_Espanola_en_Salamanca Moto_acuática Arrosès André_Michael_Lwoff Montceaux-Ragny Arteria_alveolar_posterosuperior Atlas_Catalán Anglo-Catolico Monarquía_en_Espana Así_como_eramos Huasco_(río) Hexanitrohexaazaisowurtzitano Aphanapteryx_bonasia Anatoly_Dyatlov Hyperolius_acutirostris Arenaria_grandiflora_subsp_incrassata Anathallis_microphyta Hojas_blastodérmicas Misión_Permanente_de_Mexico_en_Francia Augustine_tolton Artemis_(cráter_lunar) Avioth Mosquero_mínimo Hierba_dormidera

html map