Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

North_Judson_(Indiana) Palma_de_Gandía_(Valencia) Neftegorsk_(Sajalin) Nekrásov_(Krasnodar) Pere-Lachaise Planes_de_Desarrollo_de_España Museo_Leton_de_la_Fotografía Paz_Lenchantin OSU_Cowboys Omobranchus_smithi Pacto_de_Warsaw Nuevos_Españoles Norte_de_África Opistótonos North_Weeki_Wachee_(Florida) NGC_375 No_pregunte,_no_diga Nicolás_Viar Ogcocephalus_nasutus Pentatlon_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 PR-M_SG-5 Máscara_de_Warka No_te_lo_pongas Nielles_lès_Blequin Pongamia_volubilis Parroquia_de_Christ_Church_(Barbados) Padre_Ignacio_(cura_sanador) Paulino_Neves Pompignac Norvelt Niccolò_da_Foligno Nisíada Perejil_de_brujas Obispado_de_Córdoba Okami_HD Palacio_de_Villamanrique_de_la_Condesa Nicolás_II_(papa) Okondo_(Álava) Njongo_Priso PBNSK/TDeK Patrizio_Gennari Pecado_de_amor_(telenovela_de_1995) Pehr_Forsskal Playa_Gurteen N_110 Poligono_del_Balconcillo Polígono_de_Tótskoye Núnez_(Buenos_Aires) Neobrotica_instabilis Oak_Hill_(Florida) Musikladen Parque_de_las_Montanas_Rocosas_Canadienses Old_Tappan_(Nueva_Jersey) North_Sioux_City Peter_and_the_Test_Tube_Babies

html map