Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Proyeccion_cónica_múltiple Prest Region_Ancash Lorenzo_de_Portugal Mariucha Qazbeghi Proctophana_leechi Línea_A_(Caleta_Olivia) Matilla_de_los_Caños Puerto_deportivo_la_restinga Pritchardia_remota Presupuestar Mag_Garden_(editorial) Mammillaria_sulcolanata Miguel_de_Molinos Gramatica_prescriptiva Medalla_del_Senado_de_España Ramnáceas Matthew_Perry Maximiliano_Ariel_Richeze Princesa_Shroob Magaz_de_Pisuerga Gonzalo_Garcia_Valdivieso Masters_de_Indian_Wells_2007_-_Individual_femenino Grallaria_erythroleuca Grammosperma Gordaliza_de_la_Loma Lés Gregorio_García_Tabernero Real_Pontificia_Antiquisima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Senor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra._Sra._de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor Millcreek Pyrgulopsis_glandulosa Gran_Guerra_Hiperespacial Reginald_Slater Raul_Gormaz_Molina María_Mercedes_(canción) M-5 Gravedad_cuántica_euclídea Gottlieb_Storr Green_Tree R_F_C_de_Liege Protungulatum Provincia_de_Caller Matodeos Maria_Greever Pronous Medio_ambiente_humano Ralph_A._James Gran_Premio_de_Alemania_de_2003 Marc_Hudson_(Cantante) Provincias_de_ruanda Provincia_de_Montana Miguel_Cruchaga_Belaúnde Pseudoryza Mail_transfer_agent

html map