Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Paseo_de_Martí Paracompsus_micros NV_Ingenieurskantoor_voor_Scheepsbouw Peñon_Viejo_(estacion) NMB48 Pabellon_Multiusos_Sánchez_Paraíso Pinus_nobilis_f._glauca Possessed_EP Método_de_las_tensiones_de_nudo Pedro_Massacessi Museo_Patrimonial_de_Marmato Nordex_Uruguay Núcleos_intralaminares_del_tálamo Phaphiopedilum Parteluz NGC_5195 Pangeo Plaza_Washington_(Caracas) Pavel_Aleksandrovič_Florenskij Oli Partido_Unificado_de_Obreros_Polacos Nabil_El_Araby Origanum_latifolium Playa_de_marineta_casiana Pata_(Arthropoda) OSOAVIAJIM Pedro_Romo Organizacion_del_Estado_Boliviano Otelo_(Rossini) Nicolas_Elias_Mendoza Phicares Narcissus_apodanthus Penal_de_la_Carraca Pistosia_conspicua Planta_de_energía_nuclear_Quad_Cities Philadelphia_(Nueva_York) Onda_elastica Pequeños_octubristas Phaeocedus Organizacion_municipal_de_España_durante_el_regimen_franquista PBMC Pheleuscelus_spiniger Parsua Penrhyn_Island Parque_de_atracciones_de_Montjuic Novelda_(Alicante) Philippe_de_Thaon Nephthytis Neuviller-les-Badonviller Paderne_de_Allariz_(Orense) P_S_I_Love_You Petronas Paramatman Planchada Peace_and_Love_(álbum_de_The_Pogues)

html map