Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Vanessa_Perez-Sauquillo Viñon Absolute_Boyfriend Acondicionamiento_de_la_señal Woodstock_(Nuevo_Hampshire) Abu_Ḥanifa_Dinawarī Winona_Horowitz Club_Deportivo_Pegaso Vpered Cofradia_del_Santisimo_Cristo_Crucificado_de_Monóvar Agropyron_spicatum_var._palmeri Yevhen_Konoplianka Agea_hedionda Zorzal_chileno Acero_para_nitruración Valentin_Andrés Xivray_et_Marvoisin Acion Agathosma_microphylla Ailurops World_Organisation_for_Animal_Health Conon_(general) Yoga_tattua_upanishad Vivienda_(sociologia) Villar_de_la_Yegua XHOPMA-TDT Comision_Asiática_de_Derechos_Humanos Aeropuerto_Norman_Y._Mineta A_goofy_movie Wukongoptérido Vladimír_smicer Abraham_John_Valpy Abril_de_1942 Ailly-le-Haut-Clocher Como_un_nino Chordonera Valeriana_común Vitoriano Adita_Riera Vías_aéreas Constante_pitagórica Ventosa_(objeto) Adolfo_de_Holstein-Gottorp Aeropuerto_de_Róterdam Abstencion_politica Conferencia_de_Paz_de_Paris_de_1919 Afl_cio Cidad_de_Ebro Abismo_Espacial_Nueve Vierzehnheiligen Yah'roboam_II_hijo_de_Yaho'ash Choca_de_alas_puntadas Verneuil-le-Château Alberto_Quintanilla_del_Mar Cohete_sólido

html map