Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Stangeria Serenata_para_cuerdas_(Elgar) Titulación_superior San_Joaquín_(estación) Sabre_Springs_(San_Diego) Savas-Mépin San_Nicolas_(Buenos_Aires) Tamaricáceas Torpedera_Entre_Rios Tiburon_peregrino Teñhe TRAM_Metropolità_d'Alacant Saint_Germain_de_la-Grange Saint-Sorlin-de-Conac Sakanoue_no_Tamuramaro Suge_Knight Sobral_de_Papízios Suzaan_van_Biljon San_Mauro_Pascoli The_punisher Salvia_marrubioides Shevchenko_(Adiguesia) Silvio_Nicoladelli Teen_Topanga Spigno_Saturnia Scott_Lafaro Selena_Live! Torneo_masculino_de_fútbol_en_los_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe_de_2014 Timo_del_entierro Stub Soberania_individual Siphoninacea Tioga_(Virginia_Occidental) Shinichi_Suzuki Starrcade_(1987) Tiqui_taca Stratosfear Takti-Sangin Studia_croatica Special_Ed Stefan_Gíslason Sidi_Mahrez Santo_ladron Sumida,_Tokyo Sindicato_de_Profesores_de_Secundaria Secuencia_geometrica Sarlat_la_Caneda Tiburón_anguila Tiberti Serial_(television) Tecnopolis_(Gúsev) Tour_do_Rio_2012 Tamon_Yamaguchi San_Jose_Banda Tangua

html map