Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Historia_de_Buenos_Aires Hard_Target Henrique_de_Obarrio_Vallarino At_the_BBC Grupo_Aéreo_2 Gustav_August_Ludwig_David_Schellenberg Area_Metropolitana_de_Lisboa Mulla_Sadra Astragalus_aegyptiacus Henry_John_Deutschendorf_Jr. Mr_Ripley_el_regreso Mimosa_virgata Anteojitos_de_la_Vella_Lavella Muixeranga_de_Algemesi Analisis_de_estructura_musical Haruko_Momoi Androsace Henri_Manguin Guiado_de_misil Modest_Gené Hæte_Wilhelmus Gyanendra_Bir_Bikram_Shah_Dev Mitteldeutscher_BC_Weißenfels Arteria_pericardiofrénica Arius_cous Hedycaryopsis Auguste_bournonville Arenque_del_Pacífico Mont-Tremblant_(Quebec) Historia_economica_argentina_(siglos_XIX-XXI) Aranón Helen_Gibson Icahuate Attalea_pycnocarpa Mohámmed_VI_de_Marruecos Idioma_cahuarano Avondale_(Luisiana) Anniston_(Alabama) Ickowicz Antonio_José_González_(deportista) Arte_póvera ISO_639-5 Hylomantis_hulli Hati_(luna) ICAC Attila_l_borhidi Hoffm. Avenida_Classon_(línea_Crosstown) Monte_Clara Hrvatski_sabor Arzobispo_de_Canterbury Hojas_de_cálculo Iberia_Líneas_Aéreas_de_España_S.A Antonio_de_Zúñiga_y_Sotomayor Monte_Parnaso

html map