Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

New_Madison_(Ohio) Parque_Svanholm Neotoma_phenax Palau_de-Cerdagne Now_(álbum_de_Fireflight) Plaza_Verde Pedro_Cortes_de_Monroy Papa/2007 Optimización_(matematicas) Parque_de_Santa_Ana_(Costa_Rica) Pico_de_viuda Phalaenopsis_philipense Poniente_Granadino Operacion_Albion Pablo_Herrera_González Peninsula_Ferrol Paeonia_coriacea_var._maroccana Pentathymelaea Neobrotica_piceolineata Peninsula_de_Avalon Pierre_Ulric_Dubuisson Operacion_de_las_Naciones_Unidas_de_Restablecimiento_de_la_Confianza Myiarchus Pie_equinovaro Palacio_de_ribeira Planeta_Web_2.0 Orthocis_leanus Oni,_Georgia Myrtus_saligna Pablo_Alborán_(álbum) Pimpinella_podagraria Nino_Torres Naga_(Camarines_Sur) Porto_do_Son_/_Puerto_del_Son Pedro_Rico Oktjabrski Playa_Maracas Orquideas_endémicas_del_Perú Pius_Font_i_Quer Número_en_base_10 Mustela_lutreolina Pedro_Cebrian_y_Agustín,_conde_de_Fuenclara Nacionalismo_húngaro Postcards_from_the_Edge NGLA Parabellum_(banda_del_Pais_Vasco) Pemba_North Paraguachon Occidozyga_semipalmatus Piraha Oceanografo Neon_Ballroom Not._Bot._Fl._Esp. Olhinto_Maria_Simoes Política_del_Peru

html map