Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aberri_eguna Aeropuerto_de_Santa_Elena Vicente_Rodriguez_Cid Charley_Taylor Acer_silvestre Choanozoa Abelin Constitucion_de_la_Segunda_República_española Veterinario Woodland_Beach_(Míchigan) Cofradía_Gastronomica_del_Real_Botillo_del_Bierzo Club_Sportivo_Villa_Cubas_(Catamarca) Aceite_Campinas_de_Jaen Wittsteinia XX_Cephei Adán_Martín_Menis Acústica_variable Chepo_(distrito_de_Panama) Compton_(desambiguación) Violación_curativa Aertsen Xavier_Maria_de_Munibe_e_Idiáquez Veira Wanna_be_Startin'_Somethin'_2008 Wu_Tao-tzu Condado_de_Brunswick_(Carolina_del_Norte) Vaguada_(geomorfologia) Vacusus_supplex Chemin_d'Aisey YZ_Persei Alberto_santos_de_hoyos Vice_Presidente_de_la_Comision_Europea Coelorinchus_spinifer Chrysolina_kozlovi Cifrado_simétrico Xenophrys_aceras A_Pelo Virgen_del_Pincho X-Chat Acianthera_cearensis Abadía_de_Guigue Villa_de_Alvarez_(municipio) World_Cultural_Council Colle_Don_Bosco Zope Afterboom Zipi_y_Zape Colinus Warmachine Wolf-Ferrari Constantino_i_de_grecia Ciudad_Abierta_de_Ritoque After_(película) Vanessa Conico

html map