Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lozano Material_de_porcelana_(quimica) Príncipe_de_Nóvgorod-Síverski Gramática_española Miki_Itō Medicago_recta Maʻunga_Terevaka Raiz_de_nueza Medalla_de_la_Orden_del_Merito_Constitucional Puigpelat Los_bandidos_de_Río_Frío_(telenovela) Pyrola_urceolata Medallo Pujo-le-Plan Luis_Jose_de_Borbón-Condé Markus_Zberg Los_días_felices_(Beckett) RT-20 Record_Napoli Recopa_Sudamericana_1993 Raión_de_Staryadarogui Presion_diastolica Mazar-e-Quaid Reacción_adversa_al_medicamento Gommecourt Lysanias Refineria_(estacion) Región_I_Centro_de_Chiapas Pseudopodabrus_biimpressus Los_Llorones_de_la_Manana Proto_Tetis Ranunculo_inflamatorio Michelle_Graham Mercurialis_(genero) Rebutia_fabrisii Michael_Billig Marrupe Pyrrhura_hoffmanni Quemado_de_Güines Raúl_López_Gonzalez Gran_Canaria_Grupo_Dunas Recopa_El_Pais_de_Clubes_del_Interior Luis_Francisco_García_Cerezo Mercus_Garrabet Luis_Pimentel_y_Pacheco Premio_Faulkner Red_telefónica_basica Manuel_António_Vassalo_e_Silva Metelis Prefectura_de_Nagano Mikael_Forssell Pytilia Margraviato_de_Moravia Mauzé_sur_le-Mignon Luis_Lima

html map