Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hermann_Tertsch Herouville-Saint-Clair Gustavo_de_Aristegui Monte_(Terras_de_Bouro) Andréi_Piatnitski Atletico_Nacional_S.A. Ich+Ich Hajdúnánás Missy_les-Pierrepont Monumento_a_Lenin_(Kiev) Autopista_del_Karakórum Avenida_Arnele_(Tranvía_de_San_Diego) Mundial_78 Hirundichthys Monica_Cruz Harbor_Beach Hugo_Martínez_Gonzalez Atletico_tetuán Atrevida_(1813) Autopista_Presidente_Perón Antíoco_V IBV_Vestmannæyjar Arte_neomudéjar Guitarron_chileno Montañas_rocosas And_Justice_for_All_(cancion) Halas_Arafenides Aurelio_Menéndez Artists_&_Repertoire Modrollos Atentados_terroristas_del_26_de_febrero_de_1993 Misa_n_15_(Mozart) Gyrandra Avenida_Hunts_Point_(linea_Pelham) Ausgleich Anton_Nystrom Antonov_12 Hector_Álvarez Aris_Salonica Ictus_solis HIP_29216 Icacina Heraclea_Lincestis HD_152236 Arquian H._H._Hofstätter Heugraben Mordellistena_immaculaticeps Azcoitia_(Guipuzcoa) Mordellistena_testacepennis Atamasco_atamasco Hypsiboas_palaestes Hoy,_Júpiter ISO/IEC/IEEE_42010 Analisis_Cuali_Cuantitativo_Comparado

html map