Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Casimiro_Torres_Ibánez Cañón_M3_37_mm Campeonato_Europeo_de_Natacion_en_Aguas_Abiertas Campeonato_Sudamericano_de_Baloncesto_de_1934 Bordoy Barrio_cívico_de_santiago Chacal_de_lomo_negro Bromeliáceas Beaune_d'allier Caribe_(desambiguacion) Castro_de_la_Cava Cedrela_kingii_var._birmanica Bol._Bot._Univ._São_Paulo Barbara_de_Regil Building_at_85_Leonard_Street Cercomacra Canton_de_Saint-Quentin-Sud Bernardo_Bátiz Blood,_Sweat_and_Tears Capacidad_térmica_másica Calle_La_Estación_(Miranda_de_Ebro) Berville_en-Roumois Calido Capilla_de_Nuestra_Señora_del_Carmen_(Yarumal) Bletchley_park Campisábalos_(Guadalajara) Cantones_de_Alto_Rin Blechnum_vestitum CD_Agoncillo Caceres_C_B Báculo_(hueso_peneano) Blommersia_sarotra Bromus_permixtus Barrio_Anglo Chamaemelum_cotula Castell_de_mur Berberis_beauverdiana Cerro_Verde Bevil_Oaks_(Texas) Buckhorn_(Kentucky) Capelan Bases_antárticas_de_Espana Bolling-Allerod Banco_de_inversión Berberis_vulgaris_subsp_cantabrica Castillo_de_Guardias_Viejas Baby_you're_a_rich_man Cerbera_cuneifolia Barceloneta Bona_de_Saboya_(1388-1432) Campos_de_Sports_de_Ñuñoa Canton_de_Vermand Campeonato_mundial_de_natación_de_2005 Ben_Liang_Li Božidar_Petrović

html map