Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Periodo_Pre-Nectárico Papiernia,_Condado_de_Ostrow_Wielkopolski Ornimegalonyx_oteroi Pantolesta Poborsky Niko_Hurme Plurifolículo Pancreatica Penon_del_Aguila Partido_de_general_belgrano Nystactes_tamatia Ola_de_calor_en_España_en_1994 Noyelles_les_Humières Portuguesa_Santista Nieus_Luzia_Dueso_Lascorz Ou_(letra) Parodia_catamarcensis Patron_para_navegacion_básica Pargny-lès-Reims Osyris_abyssinica Pecica Ontario_(Oregón) Observ._Compos. Pinotage Peritassa Objeto_del_cinturon_de_Kuiper Pippona Pasillo_Verde_Ferroviario Palenque_(historia) Pentan_3-ol Narcissus_italicus ORIT Obra_colectiva Palacio_de_Congresos_de_Valencia Piedrasecha North_St._Paul_(Minnesota) Pecholuna_del_Chaco Perfect_Strangers_(album) Perla_del_Pacífico Osteochilus_brachynotopteroides Organismo_Internacional_de_Energia_Atómica Mythopoeic_Society Peritrico Partizani My_name_is Poleo_silvestre Narayola Parque_nacional_natural_Pisba Particula_mensajera Patricio_Rosende Música_Folklorica_de_Mexico Oger My_Plague Ondas_de_choque Nicole_Richie

html map