Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Armada_de_la_Federación_Rusa Angie_Bolen Arena_Corinthians Homero_Lorenzo_Rios Aubusson-d'Auvergne Atención_domiciliaria Arabis_minor Angels_of_Pain Harry_Daghlian,_Jr. Antonio_Rodriguez_Almodóvar Atriplex_hortensis_subsp._microtheca Guerra_colombo_peruana_de_1932-1933 I_Me Hiracoideo I.R.S. Morgongiori Asambleas_democratas_de_Minnesota_2008 Heterochlamys Area_metropolitana_de_La_Bahía_de_Cádiz Historia_UD_Salamanca,_Años_1980 Idioma_ashaninca Misión_imposible_II HMS_Oxley_(55_P) Astronomía_(Harry_Potter) Astronomical_journal AsteriskNOW Aston_martin_vantage Guerra_de_Sucesion_española Huida_a_Egipto_(Herp) Aspasia_barclayi Gualaquiza_(cantón) Monumento_a_los_Héroes_de_la_Restauracion Hedyphylla_glycyphylla Armando_Manzanero Hierba_del_perro Monget Hymenanthera_crassifolia Autovía_A-33 Héctor_Barbera Ano_1287 Hoteles Hablar_por_hablar_(Cadena_SER) Antoine_d'Abbadie Asilo_General_Viamonte Hurtigheim Mixínido Arrogante_(navio_1754) Gros_Rederching Gyachung_Kang Hillsboro_(Misisipi) Historia_de_Turquia Animal_channel Gōgō_Sentai_Bōkenger Hyacinthus_sulphureus Henry_Kneuer

html map