Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Griego_micenico Psittacula_krameri Lyubov_Orlova Presa_y_embalse_de_La_Florida Madeul_(Metro_de_Seúl) Reales_Tribunales_de_Justicia Longecourt_en-Plaine Poza_de_la_Vega_(Palencia) Micro_Machines Rawk_Hawk Línea_A2_del_Aerobús Manuel_Jose_Guiraldes Raul_Marín_Balmaceda Manjar_blanco_en_España Luiz_Sergio_Álvares_Derose Luca_Marchegiani Merengue_(género_musical) Pudding_de_navidad Masacre_de_Maraghar Lucas_Bravo_de_Laguna Principio_de_Inducción_Matemática Madzun Max_Fridman Martín_Dihigo Los_Ángeles_(EE._UU.) Metencefalo Queso_de_El_Carballo Mazama_zetta Puente_del_Forth Llibre_de_Sent_Sovi Ranunculus_boreanus Rabo_de_peixe R.S.Cowan Matthauspassion Michael_Kenneth_Moore Massalcoreig_(Lerida) Puerta_de_la_Catedral_de_Florida_(Uruguay) Gran_Rosario Ludwig_Franzisket Provincias_de_El_Cabo Reginald_Edward_Vaughan Primer_Gobierno_Provisional_de_la_Segunda_República_Española Marta_Lamas Manuel_Vázquez_Sagastizábal Region_ultraperiférica_de_la_Union_Europea Miguel_Caballero_Deloya Ptyas_mucosa Rallyes Príncipe_de_Asturias_(1794) Mandriva_InstantOn Mario_Ojeda_Gomez Megacarpha R._R._Soares Ramesés Rechiruelas

html map