Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Madame_Durocher Mayoracion Manzana_con_caramelo Priapichthys_puetzi Margouët_Meymes Ramón_Caseda Maigmó Provincia_romana_de_los_Alpes_Marítimos Manihot_esculenta_var_hispaniolensis Qt_Development_Frameworks María_Badía Goleta_Honduras Pressigny_(Deux_Sevres) Maurice_Herzog Mario_Soldati Mallo Messaoud_Ould_Boulkheir Me_hipnotizas Línea_M-125_(Área_de_Málaga) Luis_de_Pacote Lorenzo_Jesus_Blanco_Marín Mapiripan Luis_de_la_Madrid Rafael_María_Baralt Manolo_Garcia Gonzalo_Hermosa_González Ratona_australiana_emperador Matematica_¿Estas_ahi? Rafael_junquera_maldonado Prabda_Yoon Rambla_Mansa Max_Delvalle Luz_(Minas_Gerais) Michael_Kenneth_Moore M13dos Meusburger RIM-8_Talos Puerto_Velaz Primera_División_de_Chile_1964 Mediolanum Gran_Premio_de_Espana_de_1969 Lungsod Melaleuca_preissiana_var_leiostachya Programa_de_hoja_de_calculo Gran_Hermano:_La_Revuelta Raíz_(botanica) Marc_Rodriguez_Soto Microrregión_de_Jacarezinho Puerto_mosquito Mexico_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1966 Lucas_Rodríguez Ramón_M._Castro Maiz_rojo Pozuelo_del_Rey_(Madrid) Lándevir

html map