Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Antonio_García_Pérez Andy_Devine Hypostomus_corantijni Andrés_Ibáñez_(Provincia) Antonia_(género) Moelan_sur-Mer Gustavo_Adolfo_II Arroyo_de_los_Corrales Asociacion_Espanola_de_Comunicación_Científica Guillermo_Lovell Guante_de_béisbol Mortiis Arani Ausbausprache Anglocanadiense Modo_de_produccion_primitivo Hatashō_(Shiga) Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Mordellistena_hexastigma Morristown_(Minnesota) HR_3220 Modelo_Erdos_Rényi Hoja_electronica Halfaouine Aphthona_dhrubi Idioma_aini Guerra_de_independencia_de_grecia Hierba_de_san_alberto Gómez_Diaz Groeningemuseum Hans_Zhang Area_censal_de_Wade_Hampton Anfilestidos Anna_Kendrick Guegon Morgan_Robertson Hyla_sarda HP_35 Ardeola_ralloides Guaviare_(departamento) Hawk_Eye Arkanoid:_Revenge_of_Doh Mucor Asterix_el_galo_asterix_y_los_normandos I_am_furious_yellow Andy_Milonakis Archipiélago_Dahlak Antonio_Capuzzi Gulfstream_550 Antoniowka_Świerzowska Annay-sous-Lens Hebe Idioma_tsez Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Maratón_masculino Historia_de_la_Botánica

html map