Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rey_de_Swazilandia Tritec French_touch Galium_diffusum Río_Chujutk Riu_Guadalajara Trichilia_havanensis Infobae SEAT_Ibiza Rolls_Royce_Phantom_Coupe Tropoelastina Union_Aérea_Espanola Musculo_cremáster Giuseppe_Calò Réveil_Club_de_Daloa Gabriel_Rodríguez_(deportista) Municipio_Rómulo_Gallegos_(Apure,_Venezuela) Municipio_de_Hanna Unidade_Galega Rok_Petrović Fuerzas_políticas Rivulus_glaucus Municipio_de_Greenfield_(condado_de_Grundy,_Illinois) Municipio_de_Dwight_(condado_de_Livingston,_Illinois) Tytthonyx_filamentarius Represa_de_Paute René_Orozco Físico_nuclear Rodrigo Universidad_Central_de_Connecticut G3_(Europa) Trémolat George_Halas Rudolf_Schrodinger Inocencia_interrumpida Gary_Foote Retama_comun S_nitrosotiol UNYOM República_Federal_Islámica_de_Comoras Rol_Unico_Nacional Gastrochilus_somai Upside_Down Revuelta_de_los_Crocantes Rollo_(administracion) Un_mundo_de_veinte_asientos Geocronologia S.C._Salgueiros Robert_Enke Rugbi Roberto_de_Alencon,_conde_de_Perche Germán_Gustavo_Denis Rev._Bot._Appl._Agric._Trop. SD_Logroñés Frederic_Moncassin

html map