Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pedro_Morales_Pino Mézières_sur-Seine Negación_del_antecedente Periodo_Calimmico Pirámide_de_Cayo_Cestio Plan_Regulador_del_Cantón_de_Escazú Nikolai_Semenov North_Valley_Stream_(Nueva_York) North_American_B-25C_Mitchell Peyrelongue-Abos People_(magazine) Nacionalidad_española Passalus_interstitialis Pez_electrico N-138 Pogonia_tetraphylla Pegusa_impar Poa_compressoformis Picea_rubra Oxaliplatino Nossa_Senhora_dos_Remédios_(Povoaçao) Oliveria Pobre_senorita_Limantour Méménil Palacio_Testa Pinus_boothiana Parador_de_Benavente Ooops_(single) Palacio_del_Elíseo Plaza_Gandhi Peyton_Sawyer North_San_Pedro_(Texas) Politólogo Plectrohyla_cembra Portugal_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_1996 Piedad_Bonnet Phelps_(pueblo) Nicos_Cavadias Mātṛkā My_Mad_Fat_Diary Ponte_de_Lima_(freguesia) Philip_G._Zimbardo Natasha_Moll Partido_Popular_de_Aragón Parque_Natural_del_Lago_de_Sanabria Ngô_Thanh_Vân Paratomapoderus_consimilis Oides_soror Narcissus_cantabricus_subsp._kesticus Orfeo_Reusenc Perú_Surf Ol_1 Penbutolol Pedro_Lavirgen_Gil Ophrys_fuciflora_ssp._exaltata

html map