Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Regen Maria_Bouzas Gran_Premio_de_Japon_de_1990 Margarita_Fullana_Riera Quiebras_de_Felipe_II Message_to_Harry_Manback Microspermum Mario_Albornoz_Galdámez Luby-Betmont Lletraferit Miguel_Angel_Amed_Soleiman Marzo_de_2004 Luis_Yarzábal Gran_Campeon Masters_de_Montecarlo_1972 Macroangiopatía_diabetica Rechicourt-le-Château Live_DVD Regiones_Devastadas Great_Divide_Basin Marignac_en_Diois Goma_de_dragón Real_Sitio_de_San_Lorenzo_de_El_Escorial_y_El_Escorial Primera_división_portuguesa_2006_07 Mariana_Atencio Reconquista_(Santa_Fe) Melilaea Mijaíl_Ostrogradsky Mauella_y_Tauladella Michael_Tyson Marmosops_bishopi Pâte_brisée Reflexiones_de_la_Revolución_en_Francia Masdevallia_bangii Magaly_Ruiz MGM_Grand_Arena Maria_Magdalena_Pecadora_de_Magdala M._L._C. Milagro_kiwi_en_Riad Memoria_extendida Manteola_Petchersky/Sánchez_Gomez/Santos/Solsona/Viñoly Middletown_(Kentucky) Region_de_Kamchatka Puente_vasco_da_gama Golfo_de_Tonkín Punto_débil Marifé_De_Triana Reduccion_del_Dano Rafflesia Provincia_de_Teheran_(Iran) Maria_Vladimirovna Prairie_View_(desambiguación) Prácticas_espanolas Princessa_(álbum) Mariano_Salvatierra

html map