Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Barrio_de_Turo_de_la_Peira Bahréin_Riffa_Club Bandera_de_berlín Calle_Fulton_(línea_de_la_Calle_Nassau) Bartman Bunium_denudatum Borgona_(region_administrativa) Blanco_encalada Bicurioso Castillo_de_Markree Brassac_(Ariège) Ceán_Bermudez Badía_(historietista) Broken_Siglo_XXIII_a._C. Barbarea_australis Bengkulu Castro_Camera Bembrillo Betula_nigricans Callistola_margaretae Birac_(Charente) Año_1766 Cantón_de_Puriscal Calle_85–Forest_Parkway_(linea_Jamaica) Baraibar Bonifazio_Veronese Casa_Barth Castagnede_(Alto_Garona) Beaulieu_(cantal) Blentya Centrochir_crocodili Blaupunkt Born_In_Babylon Babylonia Central_Cordoba CRJ700 CC_by_sa Binaria_de_reflexión Catalina_de_foix Casa_de_la_Virgen_María Batalla_de_Chapultepec Bharata_(Rāmāiaṇa) Caroline_Lake_Quiner_Ingalls Beatriz_Bonnet Carbon_(API) Cañatabla_(Iznalloz) Bronquiolo Caloria_vacia Bartolome_Marin_Fernández Caransebeş Batallon_de_san_patricio Brulote_(geografia) Cardona_(Filipinas) Cayo_Furio_Pacilo_(cónsul_412_adC) Bactris_longiseta

html map