Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_Bóveda_de_Toro_(Zamora) La_Caleta-Guardia_(Salobreña) Ivángorod Jueves_Locos Jean-Pierre_Hoschede Joué-les-Tours Kalamari KV_385e Irish_Free_State Kaki_King Juan_Vázquez_de_Mella_Fanjul Julio_César_da_Rosa Kung-fu Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_2009/2010 José_Isaza Jordi_Pujol_Soley John_Albert_Stevenson Laguna_de_los_Cocos Integral_elíptica_de_primera_especie Karin_(Street_Fighter) James_Henderson_Ross Knattspyrnufelag_Reykjavíkur Joaquín_Pina Leptofischelia Junta_de_Valladolid Kame_House James_Anderson_(1739_1809) Juntura Jose_Jackson_Veyan Instruccion_atomica Laura_Angel Linyphia_concolor La_Frecha_(Cantabria) Libro_de_las_estrellas_fijas Juan_José_Sáez Leon_Botha Jose_María_Allely_Nunez Lista_de_canales_de_TV_en_España José_Luis_Rodríguez_García José_Humberto_Sosa_Molina Junta_Tuitiva_de_los_Derechos_del_Pueblo Lejarreta Leopoldo Jacinto_Jijón_y_Caamaño Lampecia Joao_Lopes_(padre) José_Santos_Guardiola Invasion_Napoleónica_de_España Institución_Universitaria_Colegio_Mayor_de_Antioquia Juan_Antonio_Yanez-Barnuevo_Garcia KidsCo_(España) James_Pond_2 Insuficiencia_renal Le_Verrier Interbrew

html map