Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Trofeo_Castilla_León Galvano_Della_Volpe Municipalidad_de_Jaunjelgava Union_of_North_America Roberto_Perez-Franco Távora_Varosa Rogerville Reinita_protonotaria Trujillo_Perú Ruta_de_Illinois_37 George_Eliot Municipio_de_Burt_(condado_de_Kossuth,_Iowa) Iglesia_de_San_Pedro_(Andahuaylillas) Gaspar_Antonio_Xiu Municipio_de_Low_Gap Trichocereus_herzogianus Gasterochisma VAHB Fundacion_Joan_Miró Riverside_Park Rāmāyaṇa Ricardo_Anwandter Rio_queguay Iglesia_de_la_Anunciacion_(Sevilla) Museo_Aleman_del_Juguete Ukitake_Jūshiro Río_Akhelóös Retrato_de_Jose_María_Magallon_y_Armendariz_marques_de_San_Adrian Río_Paragua University_of_Phoenix_Stadium Rhodonessa_caryophyllacea Roronoa Rosita_Pelayo Municipio_de_Stewart_(condado_de_Barnes,_Dakota_del_Norte) Gastronomía_de_Castilla_y_Leon Restless_(single) Robert_Benson_(1676–1731) Impossible_Remixes Retoño Utsetela Iglesia_Notre_Dame Gliese_436_c Ronald_Giere Universidad_de_Orsay Romería_de_Ntra_Sra._la_Virgen_de_Belén Republica_(Platon) Geophyta Incendio_agrícola From_the_Ground_Up Resonancia_magnetica_nuclear Murtughas_indica François_Châtelet Robert_Alan_Monkhouse Renault_egeus Rimini_Calcio_F_C.

html map