Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

José_Castro_Veiga Isanthera Juan_Canales Lamium_crinitum Leyendas_de_Bécquer Iris_María_Fuentes_Pila_Ortiz La_doncella_de_Orleans Irene_Cara La_Trampa_(banda_española) Las_Aventuras_de_André_y_Wally_B Lenguas_mambiloides Kalamata_F._C. Les_Loges-sur-Brecey José_Mena Jean_Anouilh Koga_(Fukuoka) Juan_de_Monte_Corvino Kamāl_ud_Dīn_Behzād Literatura_española_del_siglo_XVIII José_Manuel_Ortiz_Gomez José_Ramírez_Sáizar José_Contreras_(futbolista) Interfaz_V5 Kailâsh Juan_Antonio_Escribano_Castilla Jardin_Botánico_de_Moraleda_de_Enmedio Kyat_birmano J.A.Ríos Ley_de_igualdad_de_oportunidades La_Neuville_des_Vaux Julien_Fournié John_Corcoran La_vida_.._es_un_ratico Libros_de_Chilam_Balam Invasion_musulmana_de_la_peninsula_Ibérica_en_el_siglo_VIII LAV_Hanóver_Wurzburgo Lingnan_Univ._Sci._Bull. Labéjan La_Palma_CF La_Catedral Kagawa_(desambiguación) Kalinov_Most Javier_Gomá_Lanzon José_Sanchez_(politico) Liga_de_Campeones_Árabe_2005–06 José_Justo_Álvarez_Valenzuela Institut_d'études_politiques_de_Paris José_María_Arrate_Llosa Libro_del_Caballero_Zifar Lithospermum_maritimum Lanius Jose_Luis_Martin_Rodriguez José_Armando_Ufarte_Ventoso Las_ratas Lengua_moche

html map