Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Re_sostenido_mayor Quenko Luisito_Marti Raion_de_Garadok Lyudmila_Gurchenko Psarocolius_bifasciatus Luigi_Ricci Pseudotropheus_lombardoi Principe_Enrique_de_Gales Raúl_Agudelo_Medina Martin_Fierro_(revista) Puente_de_Vilela Mexico_en_el_Clásico_Mundial_de_Beisbol_2009 Gran_Tenochtitlan Putnam_(Texas) Lorentzimys Lompico_(California) Goran_Sablic Malva_althaea Red_Uno Midori_no_Hibi Psalydolytta_minuta Rebersburg Los_Gritos Miconia_salicifolia Mihovil_Nakić Redigobius_amblyrhynchus Lydie_Arickx Gothic_Kabbalah Luis_Ferreres_Soler Mike_Goldberg Red_optica_pasiva Marco_Antonio_Baños_Martínez Luis_Narváez Maizani Metraje Real_Academia_Sueca_de_Música Provincia_de_Béjaïa Priolepis_squamogena Great_Kanto_Earthquake_of_1923 Loftur_Sæmundsson Luperus_tananarivensis R.A.E. Grabación_magnética Machesney_Park Lobelia_bicolor Louis_Andre Prats_de_Mollo_la-Preste Lorenzo_Jesús_Blanco_Marín Propuesta_de_peaje_de_La_Línea_de_la_Concepción Gotegaon Llivia Menton_(Alpes_Maritimes) Region_vinicola_de_Etyek_Buda Lutjanus_timorensis

html map