Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Jose_María_Giménez_Pérez Leandro_Martínez León_es_así Las_3_luces_de_Glaurung Leukanto Le_Hamel Jorge_Quiroga_Ramírez Johan_Wallens Lanouee J._van_Benthem Jevons Jorge_del_Rio Linea_de_audio_no_balanceada Jean_Baptise_Louis_Gros Joaquin_Suarez Juan_Gregorio_de_las_Heras Jesus_María_De_La_Villa_García Laguna_Vista Kimahri_Ronso Jatri_Uld_Said_Uld_Yumani Jardines_del_rey Lista_de_aeropuertos_de_Guatemala Lawrence_Lessig Josep_Lluís_Facerias Instalación_04_(Halo) J_R._R._Tolkien:_Una_biografia Jose_Carvajal_Hué La_Campina_de_Jaén Interpretación_(profesión) La_Latina Liquore_Galliano_L'Autentico Josh_McEachran Juncella Leptanthicus_staphyliniformis Jakub_Wujek José_Maria_Galan La_Sirenita_2 Juan_Fernandez L_L._Cool_J Juana_de_Valois_(1343-1373) Kase.O Leptodactylus_marmoratus Lairière Jura_(cantón) Isla_Kuper Instituto_Tecnologico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey,_Campus_Monterrey Limburgo_(Países_Bajos) Jorge_Barrera Lambeosáurido KPV Juan_de_la_Pezuela Ligas_provinciales_del_Perú Julio_Prieto_Martín Jonathan_Cherry Jordano_Cisterna

html map