Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sesl. Saint_Germain_d'Aunay Saint_Cirgues_de_Jordanne Stenotarsus_internexus Thorry Snorri_Steinn_Gudjonsson Separación_angular Tarantula_(album) Tragaluz_(obra_de_teatro) Sargochromis_greenwoodi Templo_de_yonghe San_Juan_de_la_Nava_(Avila) Sophie_Scholl_Los_ultimos_dias Submúltiplo Seedorf_(Uri) Starscream Tata_(Hungría) Tomas_de_Arriguniga_y_Archondo Tapatío Tiferet Secret_(álbum_de_Kumi_Koda) Scheherazada_(desambiguacion) Secretario_de_estado_de_puerto_rico Sao_Nicolau_(Rio_Grande_do_Sul) Temison_de_Eretria Tomopterna_milletihorsini Tardini Syngnathus_floridae Souss_massa Tabibito Sao_Bartolomeu_da_Serra Thelocactus_gielsdorfianus Teatro_de_Cesar_Augusta Scirpus_chubutensis Sin_nombre_(película) Suabos_del_danubio Tang_soo_do Teatro_del_Príncipe Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Guinea-Bissau Ta_marbuta Toledo_City Saint-Félix Terremoto_de_Tōhoku_de_2011 Sindrome_uretral Sundoreonectes_sabanus Saint_Avaugourd_des_Landes Tosco Senorita_Nariño Torrente_4:_Aquí_te_pillo,_aquí_te_mato T-Mo Sao_Paio_(Guimaraes) Satoshi_Hino Théophile_de_Donder Siracourt Siglo_XXXII_adC

html map