Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Milan_San_Remo Ramzán_Ajmátovich_Kadyrov Manolo_galvan Programación_Extrema Ludivina_Menchaca_Castellanos Metz-en-Couture Gran_Premio_Nobili_Rubinetterie_Coppa_Città_di_Stresa Gran_vena_anastomótica_de_Trolard Provincia_de_Bursa Marquesado_de_Valladares Lugano_Tigers Melilotus_macrorhizus Maria_Agnesi Radiacion_sincrotón Martin_John_C._Freeman Premios_Nickelodeon's_Choice Martín,_S.A. Magisterio Martin_Wylde_Carter Los_tres_tiempos_de_América Rakim M._Mossuids_Waytkunas Pseudopanax Línea_del_Corgo Marko_Šćepović Ramon_Carrizalez Marrupe_(Toledo) María_Soledad_Tohá Quattuor_amplissima_collegia Mayville_(Míchigan) Queso_Azul Q_Channel Pseudolobivia_ducis-pauli Maè Microrregión_de_Conceiçao_do_Mato_Dentro Raulino_Reitz Martín_Vázquez_de_Acuña Golden_Globe Region_Nanyo M_A_Adelt_Duc Martha_Roth MdB Los_demonios_mayores Pupoidopsis_hawaiensis Proteus_(película_de_1995) Mesopotamia_(desambiguación) Melissa_graveolens M901 Luis_Ramallo_Garcia Red_de_espin Presa_La_parota Martin_Kukučin Meridiano_164_oeste Mausoleo_de_Sükhbaatar Gonin-Ish

html map