Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ares_Galaxy Historia_de_los_judios_en_Hungria Arqueologia_de_Lancia Helgueras Autocrino Historia_del_vino_en_California Homografía Apatzingan_de_la_Constitucion Arce-Mirapérez Milt_Hinton Avenida_Myrtle_(línea_de_la_Cuarta_Avenida) Guo_Pu Hidróxido_de_litio Army_wives Around-View Hector_Llaitul Arquidiócesis_de_Popayán I-lan Halka Ms._Kelly Ano_1023 Hernán_del_Canto_Riquelme Astragalus_bisulcatus Hoffmann_La_Roche Analisis_en_serie_de_expresion_génica Hermione_tazetta_var._algerica Griff._(botánico) Aparato_Auditivo Antoni_Pladevall_i_Font I_juegos_suramericanos_de_playa Antiguedades_judías Halles_sous-les-Cotes Arrivederci_Roma Harbour_of_Tears Hitachi_Ltd. Analizador_diferencial Ibusuki_(Kagoshima) Aphanognathus_hiekei Mordellistena_kochi Morus_(planta) IIe_arrondissement Atresmedia_Corporación Guamán_Poma Archaraeoncus ICAO Artbook Atentado_de_Oslo Muerdago_colorado Griselda_Núnez Ministerio_de_Turismo Mount_Robson_Provincial_Park Ano_1549 Guerra_Georgiano_Armenia_(1918) Asociacion_Espanola_de_Empresas_de_Consultoria Atractivos_turisticos_de_Tumbes

html map