Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mercedes-Benz_W220 Golfo_de_Van_Diemen Matias_Laba Reconocimiento_postumo Professional_Arena_Soccer_League Mas_Flow Marques_de_La_Romana Matriuska Pseudopetalon_tricarpum Mark_Gangloff Masakia_japonica Grecheski Lucio_Domicio_Ahenobarbo_(consul_16_a._C.) Región_del_Oresund Marie_Rönnebeck Ray_Loriga Luka_Žorić Mi_vuelta_a_la_vida Pycnosiphorus_arriguttii Reconstrucción_japonesa_de_Iraq_y_grupo_de_apoyo Macrodorcas_pseudaxis Lumiere_y_companía María_Feodorovna Psi_Ursae_Majoris Microrregión_de_Adamantina Luis_Jimenez_de_Asúa Magnolia_globosa Mammillarieae Ramón_Blanco_y_Erenas,_marqués_de_Pena_Plata Lodewijk_de_Koninck Graduado_multimedia Pyhäjärvi_(desambiguación) Longville_(Minnesota) Medallones Lure_(Alto_Saona) Pytilia_melba Reencuentro_inesperado Migene_Gonzalez_Wippler Premios_Catalina_de_Oro Lucio_Aurelio_Cota_(cónsul_65_a._C.) Maria_João_Pires Luis_Moya_(copiloto) Línea_Nacional Mentha_grisella Melica_arundinacea Miguel_Galecio Quercus_castanea_var._prinoides Lliga_Catalana Messac_(Charente_Maritimo) Grevillea_maxwellii Marielle_Goitschel Luis_Ernesto_Riera_Zavala Magnetofon_de_cartucho Quiscualis Real_Academia_de_Jurisprudencia_y_Legislacion_de_Espana

html map