Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Purpura_fulminante Mala_Gente Mario_Renato_Menéndez_Rodríguez Publio_Cornelio_Escipion_(tribuno_395_a_C.) Marques_de_Oro Love_My_Way M.A.T. Línea_de_bajo Meiacanthus_nigrolineatus Malaysian_Grand_Prix Miguel_Meliton_Delgado_Pardavé Puente_Vojinovića Rafael_Sánchez-Navarro Megadeth Luke_Perry Milagros_María_Ortíz_Bosch Mauricio_de_Nassau Manifiesto_de_Praga_(Esperanto) Manuel_Serrapi_Sanchez Los_tres_chiflados Matías_I_Corvinus Gregorio_Marañon_y_Posadillo Manicamp Mayorazgo_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Premio_Holweck Mikuma_(1935) Quinçay Problema_de_la_iluminación Pueblo_mapuche Ptolomeo_V_Epífanes Lucanus_miyashitai Gonioteuthis Mark_Gonzalez Meseguera Puerto_Cook Que_se_vayan_hacer_punetas Green_Zone Maria_Antonieta_De_Las_Nieves Mark_Freidkin Michael_Hutchence_(álbum) Gonzalo_Vázquez_Ortiz Mariano_Benlliure_Gil Provincia_Occidental_(Kenia) Ramiro_Vellà Randy_Hickey Raul_Garate_Legleú Ralph_Benchmark Pseudochthonius_squamosus Michael_Gwisdek Mezquita-catedral_de_Cordoba Rambla_del_Saltador Martin_Jorgensen Gold_Coast_Queensland Mesembryanthemum_optatum Raymond_Victor_Franz

html map