Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Departamento_Yerba_Buena Aleksandr_Ankvab Cult_(Alto_Saona) Aleramo Copa_Mundial_Femenina_de_Fútbol_de_2007 Domèvre-en-Haye Alexis_Lattendorff D.H._Smith Distrito_de_Tepelene Ambrosia_(gastronomía) Decadencia_del_Imperio_Romano Alonso_Brito Desfibrilador_Externo_Automático Alfileres_almizclenos Dan_Patrick Curva_cupón_cero Amaryllis_pulchella Debate_lingüístico_griego David_Limbersky Departamento_de_Atlántida Doña_Bárbara_(1943) Dorin_Mateuţ Drinos Distrito_Escolar_Independiente_de_Houston Diccionario_geografico_estadístico_historico_de_España_y_sus_posesiones_de_Ultramar Distrito_de_San_Antonio_(San_Martin) Eco.mont_–_Journal_on_Protected_Mountain_Areas_Research_and_Management Allisoniaceae Derecho_de_averia Allan_Wipper_Wells Ecohidrologia Copa_de_la_UEFA_1986_87 Alma_(condado_de_Jackson,_Wisconsin) Cuadriláser Corazón_de_Luz Couepia Copa_de_Yibuti Corrientes_(cabo) Disco_difuso Alejandro_Chu Cultura_de_portugal Coya_(Inca) Alonso_Cueto Alexander_Orlov Cristobal_Gomez_de_Sandoval_y_de_la_Cerda Demografía_de_la_ciudad_de_Buenos_Aires Cáceres_el_Viejo Córdoba_directo Amara_aenea Echevannes_(Côte_d'Or) Alhama_de_Almería Aleko_Konstantinov Dobla ES-GU Distrito_de_Cantemir

html map