Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

CECOR Castelvetere_in_Val_Fortore Casa_Carbonell Beatriz_de_Sajonia_Coburgo_Gotha_(1884-1966) Castillo_de_Penafiel Cepeda_de_la_Mora Castillo_de_Sant_Vicenç_de_Castellet Capi'ibary Caracol_común_de_jardín Campanula_linifolia_f_scheuchzeri Cayey Bravoceratops Banco_de_Rusia Bazan Cabañas_(Copan) Carenophila Ceske-Budejovice Cerca_de_ti_(álbum_de_Lucia_Méndez) Campo_trillado Calle_Gran_Via Blasdell Basilica_de_San_Francisco_(Lima) Beato_de_la_Rioja Blanquillo Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_de_1979 Carlos_Vasquez_Pancorvo Bijuesca Caudatoscelis_lagrecai Cartoon_Network_Invasion Barrio_de_San_Carlos_(República_Dominicana) BABYMETAL Bit_corporation Cesar_Simon Caso_de_posición C_D_Zarautz Casandrino Carlos_Sánchez_Polo Boom_Bip C_P_E_Bach C.D.Brickell Azul_Milošević Break_of_Dawn Centro_Latinoamericano_y_del_Caribe_de_Información_en_Ciencias_de_la_Salud Banda_Gástrica_Ajustable Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1920-21 Bugalhos Casevel_(Santarém) Calírroe_(oceánide) Brawl Burolo Batalla_del_Roble Carlos_Garcés_Acosta Campeonato_Mundial_de_fútbol_sala_de_la_FIFA_1992 Borodino_(1945) Banyen_Rakgan

html map