Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pontenx_les_Forges Patti_LuPone Población_rural Odes Plaza_Hungría Oncocephala_proxima Platylepis Neoleroya Pabellon_Nacional_del_Peru Partición_(matemática) Másmovil Orlando_Jordan Nausicaa_Bonnín Playa_de_Zurriola Pedro_Alvarez_de_Toledo_y_Colonna Méndez_Núnez_(F-104) Playa_del_Penon_Blanco Nuestra_Señora_del_Rosario_(fragata) Ordonez_Gonzalez_Lucas Pisiga Musica_hausa Petrel-paloma_de_pico_ancho Pedro_P_Ramirez Partido_judicial_de_estella Nivel_de_actividad Nicholas_Plunkett Oingt No_Regrets_(Dope_album) Palillo_de_cóctel Nacionalismo_periférico Paul_Potts Pahtos Percina_crassa Parque_nacional_del_Gran_Paraíso Phodaga_alticeps Pastoruri_(desambiguación) Polynomial_delay_enumeration Pedro_Henriquez_de_Urena Phalanger_matanim Oton_Guillermo_de_Borgona Olegario_Vazquez_Aldir Pigna_(Córcega) Pinsus Otonal Península_del_Alacran Paquirea Pachygrapsus_marmoratus Pasarela_de_los_estrechos Photoespaña Placa_de_servicio Paletó Piedras_runicas_vikingas Patricia_Veronica_Nuñez_Reyes_Spíndola Notocactus_mueller-moelleri P_47D_10

html map