Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Carlos_de_Borja_y_Centellas Blatella_germanica Carlos_Berlanga CSPC CCNA1 Categorías_inferiores_de_la_selección_de_fútbol_de_Espana Bahía_Moreno Bath_(Dakota_del_Sur) Cereus_eyriesii Campamento_Lakebottom Blechnopsis_serrulata Brummbär Camino_de_montaña Azul_Azul Babosillo Chagunius_nicholsi Carlos_Palacio CD_Quintanar_del_Rey Batalla_de_Cerro_de_Barrabas Bahiopsis Bombardeo_de_la_República_Srpska Buzz_(Autograph_Album) Canthiopsis Bart_de_noche Carlos_I_de_Austria_y_IV_de_Hungría Begoña_Ameztoy Beranda Capitanes_Regentes Casa_museo_de_mykola_lysenko Brownleea_caerulea Cascabelillo Calystegia_physoides Carquemís Calle_86_(linea_de_la_8_Avenida) Barrio_San_Luís,_Cucuta Bill_shoemaker Buceador_libre Batalla_de_huaychu Bâgé-la-Ville Brandon_Lacy_Campos Carolina_de_Brandeburgo-Ansbach Castillo_Alto Catedral_de_Tado Botriocefaliasis Castillo_de_Almonecir Celedonio_(santo) Bonifacio_VII_(antipapa) Campaña_alemana_contra_los_herero Brequette Cacatua_De_Pico_Largo Canada_de_buey Casa_Grande_(cómic) Bage Bocalandro Centropomus

html map