Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Musica_de_Kazajistán Paris-Roubaix_de_1997 Otsagabia Opción_(periódico) Papalia Pedro_García-Barreno Navas_del_Rey Panaderia_Bollería_Nuestra_Señora_del_Carmen Pachytrachelus OpenSSH O.Mendes Patti_Scialfa Portación_oculta_de_arma Plattekill_(aldea) Phoebe_cinnamomifolia Patrick_Herrmann Picture_Perfect Nervio_oftálmico_(VI) Pairetti Máquina_de_Post Policia_de_los_Elementos_del_Subsuelo Pico_del_cuerpo_calloso Nada_mas_que_la_verdad Patricia_Mallory Organizacion_territorial_de_Níger Poesía_enigmística Notharchus_macrorhynchos Peralejos_de_Abajo_(Salamanca) Pollo_con_arroz_de_hainan Nyctiphantus_bergi Normativa_de_la_Unión_Europea_sobre_igualdad_y_no_discriminación Popea_Sabina Pinasca Patricia_Van_Dalen Ollerias_(Cordoba) Organizacion_territorial_de_las_Islas_Marshall Optimo_climatico_medieval Oxalidacea Poder_politico Piptoptera Phyllodactylus_transversalis Nombre_de_Horus_de_Oro Panoa Pherenice_tristis Navarrés Ondine P_209 Point_Celeste Paginación_(libro) Pont_sur-Madon Por_unos_pocos_dolares_más Ouro_Verde_de_Minas Phascolarctos_cinereus N-523 Neato

html map