Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

PSG_FC Oriolidae Neuf-Église Paul_Bromberg_Zylverstein Portals_Nous Parentales Pontificia_y_Real_Archicofradía_del_Dulcísimo_Nombre_de_Jesús_y_Nuestra_Señora_de_la_Paz_Coronada_(Antequera) Pedagogía_de_la_liberacion Pine_Ridge_(Dakota_del_Sur) Parque_Tineretului Pedro_de_cevallos Nicholas_Mez_von_Braidenbach Oruguero_de_Nueva_Caledonia Pedro_León_Gallo_Goyenechea Piropo One_Voice Nakagami,_Okinawa Portal Operación_triunfo_(Argentina) Nordicum_Mediterraneum Pitcairn_(Nueva_York) Paederota Pionus_chalcopterus Nottinghamshire Paraíso:_Canto_Noveno Papión_sagrado Orden_del_Libertador_Gral_San_Martín Parque_Hundido_(estacion_de_Metrobús) Orquídea_manchada Občina_Dobrna N_120 Planum_transpyloricum Pedro_Maria_Leon-Paez_y_Brown Nord_Noreg Pararhinichthys_bowersi Pediomelum Phaianthes Panuelo_de_castigo Organizacion_Latinoamericana_de_Energía_(OLADE) Pasaje_de_Chinitas Nettancourt Necesidad Phytolacca_dioica Paratomoxia_nipponica Piedra_de_molino Pavoraja_nitida Plácido_Vega Plaza_de_los_Héroes_(Viena) Patógenos Observatoire_de_Paris-Meudon Neodeutzia Papamosca_cola_corta Pez_golfar Potentilla_agrivaga Peucedanum_ammoniacum

html map