Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Námnetes Peninsula_Ferrol Pedro_Escribano Plaza_Peru Officine_Meccaniche Phractura_intermedia Pablo_Cedron PIT-CNT Pileta_Ornamental_de_Tacna Pieter_Soutman Peymeinade Post-data Pap._&_Proc._Roy._Soc._Tasmania Parque_nacional_de_Shiretoko Pierre_Andre_de_Suffren_de_Saint_Tropez Pescal Peloton_(primera_temporada) Nandorfehervar Narciso_Yepes_García Ninten Pasteleria_Escribà Paulino_Bernabe_(padre) Museo_de_Arte_Precolombino_de_Santiago_de_Chile Oyster_Bay_(aldea) Pigmentos_biliares_en_orina Parques_Nacionales_de_México Orden_Militar_y_Hospitalaria_de_San_Lázaro_de_Jerusalen Parque_nacional_Cienaga_de_Lanier Pontvallain No_me_enseñen_la_leccion Mustela_nivalis_nivalis Nubeculinellinae Pokemon_Diamante,_Perla_y_Platino_La_Película:_A_la_Conquista_del_Espacio-Tiempo Peligro_Rojo New_Pork_City Numenius_americanus Panico_bancario Partido_de_rauch Pellegrino_Munari Orchis_smithii Pablo_Acebal Palermo_Soho_(Buenos_Aires) Oralia_Domínguez My_heart_draws_a_dream Neobrotica_regularis Nokia_5300 Philodytes Pipo_Cipollatti Ocejon Playa_de_La_Concha_(Algeciras) NA_138 Polyaspis_nicolae Parque_Cientifico_Tecnológico_de_Gijón NK_GOŠK_Gabela Orrua

html map