Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Plagiado Pablo_Yrarrazaval PSR_J1911-5958 Nasturtium_nasturtium Pfyn Phyllotreta_arcuata Museo_Taurino_(Sevilla) Pedro_Paz_Soldán_Ureta Parque_Tenente_Siqueira_Campos Piastow_(condado_de_Garwolin) Oruguero_ventrinegro Plástico_termoestable Nasuella_olivacea Natalidad My_World_2_0 Orden_del_Príncipe_Yaroslav_el_Sabio Ponkan Período_formativo Parrafus_interruptus Nopalucan Picea_glaucescens Omar_A._Pinzon NGC_110 Phyllops_falcatus Picoloro_de_anteojos Neozapatismo Nefropatía_hipertensiva Neolaetana_neumanni Mýrdalshreppur Perez_Millán Partido_da_Renovaçao_Nacional Pohnpei_State Novedades_(album_de_Dos_Minutos) Naturaleza_muerta_II Máximo_Damián Mártioda Plusmarcas_de_Espana_de_atletismo Método_de_Loci Pere_Caimó Palmolmedia Pirano Nicolás_Romero_Cáceres Oxilobinae Pomada_de_calzado OTI_1983 Pablo_Verones Ooops Nueva_escuela_valenciana Numb_Encore Poole_Bay Paa_rarica Nana_Akiyama Oglaigh_na_hÉireann Pankea Playa_de_Aramal

html map