Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Adipato_de_potasio Acido_Lisérgico Yemení Claudio_Arrechea Club_Auxilios_Mutuos_Hijos_de_Acosvinchos Acorus_macrospadiceus Alejandro_Balbis Ciudad_de_Salta_(Argentina) Agrónomo Columbiana_(Ohio) Acre_de_los_Héroes_Nacionales Adiantum_diaphanum Virreinato_de_Santa_Fe_de_Bogotá Zeiller Agente_de_produccion_biopolitica Vall_Ferrera Valparaíso_(municipio) Vector Variedad_topologica You_and_Me_and_the_Devil_Makes_3 Chicago_Seven Ahmed_Haşim Wwf_adena Chirostoma_sphyraena Chilleurs_aux_Bois Album_Recopilatorio Aderusincertae_poecilopterus Clasic_XI Vieux-les-Asfeld Coalición_Canaria Zuliana Aixam XXII Chlora Zonaga Vicente_Casavella Vladimir_Antónov_Ovsiéyenko Valantia_scopolii Cofia_(astronautica) Ciencia_y_religión Comarca_de_Sierra_Magina Yale_Bowl Wario_Land_II Valdeíñigos_de_Tiétar Chauosiño Clase_Glorious Valor_de_reposicion China_en_los_Juegos_Paralimpicos_de_Pekin_2008 Club_campos_de_batalla Ventura_Ruiz_de_Aguilera Vaisnavas_gaudiyas Acuerdo_Comercial_Antifalsificación Aldearrodrigo XHPTP-TV Volcan_Putana

html map