Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Golondrina_de_los_riscos Provincia_de_Di_Car Los_Romeos Medicago_arborea Maco Mattissonia Gravitation RADIUS Manpower_Chico Prussian_Blue Mark_46 Proyector_fenaquitiscópico Raymundo_Torres Gran_Comneno Mexico_americanos M_A_D Maurista Ranger_(Texas) Pseudocophora_ambusta Matrix_Template_Library Medios_masivos_de_difusión Q_E._D. Red_Renta_Básica Malthinus_kadleci Melancolía_I Línea_Lorca-Baza Publy Pseudocalymma_alliaceum_var._macrocalyx Loza_(Alava) Martin_Lewis_Perl Macrolopha_subnotata Lucio_Valerio_Potito_(consul_449_a_C_) MIM Presidente_del_BCE Gradec_(Zagreb) Publio_Decio_Mus_(consul_279_adC) Línea_480_(Interurbanos_Madrid) Loic_Dachary Granado Páramo_del_Farol Quœux_Haut-Mainil Maspie_Lalonquere-Juillacq Miko_Reglia Lydie_Polfer Mccartney_II Metodos_de_evaluacion_para_la_traducción_automática Provincia_de_Loja Mar-Mac Quiroga_(España) Mestas_de_Con_(Cangas_de_Onis) Quercus_lamellata Propyrrhura_auricollis Proyecto_935_Borei Línea_Mannerheim Marco_Folio_Flacinator

html map