Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acomodación Wauchula_(Florida) Adrian_Caceres Albacora Zarzaparrilla_montaraz Coeficiente_de_reflexion Citrofortunella Wasser Chris_paul Waterhousea Ximénez_de_Rada Claudio_(Hamlet) Villa_Parrilla_1_._Sección Valentin_Brasca Adquisiciones_territoriales_de_los_Estados_Unidos Abraham_osheroff Zenyatta_Mondatta_Tour Ciego_de_Ávila_(provincia) Venice_(Nebraska) Condensador_social Vatsiaiana Woodburn_(Oregón) Adoxia_quadricollis Agaricus_pilatianus Clarividente Construction_Tour Cockerelliella_zingiberae Villers_Bocage_(Calvados) Aisčiai_Atletas Al-Ittihad_(Jeddah) Cocha Venissieux Clásico_Universitario Yoshio_Akamatsu Chester-Chester_Depot Volcán_El_Muerto Vladimir_Holan Abi_(Seira) Západni_(Bratski,_Tijoretsk,_Krasnodar) Colibrí_colirraro Alcithoe_larochei Chevagny_sur-Guye Alcala-Zamora Circunscripcion_de_Borgona Chimaltenango_(municipio) Vinedo_de_Cotes_d'Auvergne Volcan_de_Tequila Vara_de_Joseph Colegio_de_Santo_Tomás Watergate_Scandal Conservatorio_de_Leningrado Comité_para_la_Protección_de_los_Periodistas Acutisoma_monticola Acuerdos_horizontales Academia_de_Caballería

html map