Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zamora_de_Hidalgo Comarcas_del_Turia-Júcar_de_la_Comunidad_Valenciana Wittenberg_(Wisconsin) Chrisette_Michele A_andreniformis Alan_Tudyk Vakit Xenoda_basalis Chelsea_Halfpenny Abierto_de_Australia_1996 Agustin_Delgado_Argentina Aaron_Ramsey Yahya_An_Nayyar Ziller Ahmed_Sekou_Touré Acolastus_shahristanus Acratas_(grupo) Colombia,_Missouri Charlie_Brooks Victor_García_Antón Condado_de_Jerauld_(Dakota_del_Sur) Condecorados_con_las_Distinciones_de_la_Generalitat_Valenciana Comarca_manchega Zaza_(película) Aberración_óptica Cirrhopetalum_fletcherianum Aethionema_saxatile Aeropuerto_Internacional_de_Varsovia_Fredéric_Chopin Alcaudón_(Hyperion) Walter_Devereux_I_conde_de_Essex Walter_Andrews Consejo_Nacional_Electoral Vicent_Andrés_Estellés Aconitum_oregonsense Chevières Acorraladas Vicente_Alcázar Chicoria_mayor Ciudad_de_Murcia Circulación_termohalina Victoria_Kamāmalu Ys_(album_de_Joanna_Newsom) Virgen_de_la_divina_providencia A_Night_Out_With_The_Backstreet_Boys Chloë_Grace_Moretz Cichla_pinima Colobraro Vladímir AgustaWestland_AW129_Mangusta Adrian_Belew Wilbraham_(Massachusetts) Adonis_aestivalis_subsp._provincialis Acción_de_bombeo Villafranca_de_Ebro_(Zaragoza) Colicos_nefriticos

html map